Organizátoři = účastníci

Poznámka: nenech se zmást pocitem, že je tu zatím málo lidí a že máš ještě dost času se přihlásit. Přihlášení zabere včetně potvrzení a převodu platby pár dní až týdnů, takže mnoho účastníků se nachází „v procesu“. Viz postup přihlášení.

Kompletní dotazníky všech účastníků / organizátorů.

Áďa = Adéla Kulštrunková

Áďa = Adéla KulštrunkováKdo jsem?

Aktivní a optimistický člověk, který se kouká víc dopředu než dozadu a učí se být hlavně teď. 24letá studentka oboru Sociální pedagogiky se specializací dramatická výchova. Organizátorka pracovně-zážitkových akcí pod Brontosaurem, čas od času zážitkových akcí pod Lipnicí, v poslední době i koučovacích seminářů na vlastních nohou. Snažím se chovat šetrně k životnímu prostředí i k lidem.

Proč na Prostor jedu?

Účastníkem na akci jsem nebyla pořádně asi dva roky, právě proto, že mě nebaví jen pasivně přijímat naservírovaný program, bez možnosti zasáhnout, přispět, obohatit, spolutvořit. A to jsou důvody, proč jedu na Prostor možností.

O čem budou mé projekty?

Dívám se na život jako na nekončící sled přicházejících možností. A baví mě sledovat, jak na ně nahlížím, jak je uchopuji – zda seberu odvahu je využít nebo mám v gatích a dělám, že tady nejsem... Baví mě tvořit z ničeho teď a tady s druhými lidmi. Moje projekty budou právě o tom, jak uchopujeme naše životní malé či velké možnosti, jak se dá z nemožnosti vytvořit možnost, mapování a tvoření nového životního prostoru – co do něj chci vkládat, jak velký prostor chci zaujímat, jaké kvality do něj vnášet...

Moja = Blanka Dobešová

Moja = Blanka DobešováKdo jsem?

Jsem žena, růže, píseň, kost. Dvacetičtyřleté stéblo. Pastýřka slov. Nesmírně mě zajímá, jakými způsoby je možné prohlubovat vědomí vzácnosti života. Jak nezapomínat, že nejdůležitější ze všeho je dýchat?
Věnuju se environmentálním studiím, protože mě fascinuje schopnost lidského soucitu i s mimolidským světem. Píšu diplomovou práci o pohřbívání v přírodě. Nalézám hlubokou moudrost v rytmech a proměnách přírody, v dětech i mezi umírajícími babičkami. Živá se cítím v blízkosti blízkých, v tanci, s básněmi a dětskými hrami. Mám hlavu i patu:).

Proč na Prostor jedu?

Po rozmanitých zkušenostech se zážitkovými kurzy mi připadá, že jsem na nich jako účastník mohla sice hodně povyrůst, ale až když jsem jako organizátor dostala příležitost předat skrz sebe něco druhým, tak jsem měla pocit, že opravdu dospívám a zraju. Takže teď věřím, že Prostor možností je velmi zdravě nastaven, když každého staví do role spoluorganizátora.
Také je pro mě důležité, jak je Prostor spjatý s krajinou – jak otevřenost místa vybízí k rozletu a jak se člověk s postupujícími dny slaďuje se stoupajícím a klesajícím sluncem.

O čem budou mé projekty?

Chtěla bych si s vámi vyzkoušet společné vyprávění jednoho starého příběhu. Také by mě lákalo zaměřit se na vyjadřování negativních emocí a hraní si s vlastním stínem.

Dan = Daniel Zmátlo

Daniel ZmátloKdo jsem

Jsem čím dál více šťastný chlapík, zatím na tom pracuju 23 let. Na gymplu mne začalo zajímat enviro a skrze infostánky, happennigy a dobrovolničení jsem načichl i Brontosaurům, Zážitkovým Kurzům, Permakulturistům a podobným zvěrstvům. Baví mne fyzicky dřít s dobrými lidmi na něčem smysluplném od kosení luk, sázení alejí po stavbu hliněných bytovek, stejně tak pracovat se skupinou mladších (7-12) či starších (12+) dospívajících na více či méně prdlých věcech.

Proč na Prostor jedu?

Protože jako Aďa mám za sebou něco zážitkovek a čtyři roky studia na pajdáku, lákají mne nové způsoby setkávání lidí různých věků, který vedou k rozvoji, ale zároveň jsou efektivní, přirozenější a demokratický. Zkouším žít svůj život jako prostor možností, prvky možná využiju ve své třídě, jestli se k tomu dostanem.

O čem budou mé projekty?

(Možná) o sociální percepci, nejrozšířenější osobnostní typologii MBTI, konstruktivistické a inovativní pedagogice, (možná možná) o permakultuře ... Se uvidí.

Shaman = Jan Štráfelda

Shaman = Jan ŠtráfeldaKdo jsem?

Jsem Shaman, 31 let, ukázkový exemplář generace X. Studoval jsem biologii na UK, ale dnes podnikám v marketingu. Zajímá mě osobní rozvoj, psychologie, společnost, ekonomika, enviromentalismus, krajina… Z mého pohledu to spolu souvisí :-)

Pocházím ze zálesácko-turistického podhoubí, několik let jsem vedl dívčí turistický oddíl. Pak jsem se dostal k Lize lesní moudrosti. Mám přátele mezi bronty, skauty, trampy, woodcraftery, outdooráky i „permakulturisty“. Mou největší zálibou jsou putování krajinou s ušatým Drakem po boku – na počasí a roční době příliš nezáleží.

Proč na Prostor jedu?

Jedu, protože jsem pomáhal rozhýbat už předchozí ročník a nadchlo mě to. Protože mě samoorganizace zajímá jako způsob řízení skupiny a rád bych ji uplatnil i ve své firmě. A protože mám rád kurzy obecně – baví mě být s lidmi, učit je, učit se od nich a sledovat, jak všichni společně rosteme ;-)

O čem budou mé projekty?

Uvidíme, ještě dozrávají :-) Ale snad budou o komunikaci, o schopnosti prosadit se ve skupině, o hledání energie a odvahy. A na své si přijde i tělo, nejen mysl :-)

Nila = Veronika Syrová

Nila = Veronika SyrováKdo jsem?

Kdo jsem? Kam jdu?
Popravdě nevím, kdo jsem a netroufám si o sobě napsat žádné konečné stanovisko. : -) Ano, můžu napsat, že mi je 23, studuju učitelství pro 1. stupeň a waldorfskou pedagogiku a těším se, až budu učit – mít pod křídly houf dětí, v kterých se budu snažit zasévat semínka odpovědnosti, víry v dobro, spravedlnost a poctivost a cesty ke štěstí a lásce ideálně v nějaké přírodní škole. To cítím, že je mé životní poslání.

Pátým rokem pořádám akce pod Hnutím Brontosaurus, dříve jsem vedla jeden z jeho programů a dobrovolnické skupiny…
To ano, ale ještě nevím úplně, kdo jsem, hledám se, přetvářím se v každém momentu…
Právě teď však láskou naplněná jemně rozkvétající žena těšící se na Prostor jako i na všechno, co přijde, usrkující kávu, sedící v podvečerní zahradě.

Proč na Prostor jedu?

Protože bych chtěla poznat nový typ organizování akcí a života obecně – samoorganizaci. Chci si i vyzkoušet, jak se k tomu postavím a jak se mi podaří tento nový princip přenést do svého života. A protože bych s lidmi, kteří Prostor připravují, chtěla prožít kus svých prázdnin.

O čem budou mé projekty?

Mé vymýšlení projektů ovlivňuje myšlenka: „Mám tu prostor – ano… Můžu dělat, co chci – ano… ale co vlastně chci? Co je pro mě a okolí nejlepší? Jak to poznám? Vím to?“ O tomto poznávání budou mé projekty. Poznávání sám sebe, vnitřně se hýbat, i když je zdánlivě vše klidné.

Hanka Šandová

Hanka ŠandováKdo jsem?

Ta osůbka, co většinou sedí v rohu a poslouchá a pozoruje, co se děje okolo. Když mě ale něco zaujme, ráda se nadšeně zapojím. Ráda vymýšlím a pořádám akce pro ostatní lidi pořádané pod Brontosaurem. Tedy hlavně zajišťuji zázemí a udržuji ostatní organizátory při zemi. Poslední dobou na to bohužel není dostatek času.

Jinak už jsem plně pracující člověk se spoustou zájmů. Mezi hlavní teď patří standardní tanec a pak spousta tvořivých aktivit, u kterých si odpočinu od každodenního shonu.

Proč na Prostor jedu?

Protože jsem zjistila, že jezdit jen jako účastník mně už moc neláká a nebaví a na druhou stranu bohužel nemám okolo sebe lidi, se kterými bych šla do organizace tábora. Ráda bych zjistila, jak takový projekt funguje a jak v něm dokážu fungovat já ;o).

O čem budou mé projekty?

To je zatím trochu záhada i pro mě, jelikož jsem normálně až ten druhý člověk v řadě, který něčí myšlenku zpracuje. Ale nejspíše budou o smyslech či něco pro zaměstnání rukou...

Karolína Sobotová

Karolína SobotováKdo jsem?

Země, voda, vzduch a oheň… stále ještě studentka medicíny, v době Prostoru už spíše skoropracující lékařka. Práce s lidmi je mým každodenním chlebem. Zajímá mě, proč žijeme tak jak žijeme a co se musí stát, abychom v sobě našli odvahu ke změně? Proč někdy až tváří v tvář nemoci a smrti jsme si ochotní připustit, že jsme něco dělali špatně….

Proč na Prostor jedu?

Chtěla bych strávit příjemný čas s fajn lidmi na krásném místě, na chvíli se vytrhnout ze všedního světa, naučit se něco od ostatních a ostatní naučit něco od sebe. Asi pro mě nastal čas ke změně…

O čem budou mé projekty?

O zbavení se konceptů v nahlížení světa – vnitřního i vnějšího. Pokus o přiblížení se podstatě jevů a vidění věcí tak, jak jsou. A taky bude legrace a trocha fyzického mučení ;)

Julča = Júlia Holaňová

Julča = Júlia HolaňováKdo jsem?

Som člověk. Mierne umelecká duša ktorá sa nezľakne nových vecí ba priam ich vyhľadáva. Pátra, skúma, prekračuje hranice, spoznáva seba a ľudí naokolo. Vnemy a možnosti ktoré mi poskytuje svet prijímam s otvorenou náručou. Momentálne som pracujúca študentka, semester a pol som sa venovala štúdiu misijnej práci s deťmi a mládežou čo však od septembra (dúfam) zmením za štúdium etnológie a kulturológie. Vo voľnom čase tuláčka a dobrovoľníčka.

Proč na Prostor jedu?

Pretože po niekoľkých rokoch organizácie detských táborov by som sa rada podieľala aj na nejakom inom projekte, a tento ma zaujal na prvý pohlaď hlavne preto, že organizátor = účastník. Takúto situáciu som ešte nezažila a preto som rada, že na Prostoru budem mať na to príležitosť príležitosť.

O čem budou mé projekty?

Dúfam, že budú tvorivo- náučné, že si z nich každý zoberie niečo nové.

Pavla Macháčková

Pavla MacháčkováKdo jsem?

Jsem dívka, která jde do všeho s nadšením. Baví mě hrát si a být ve středu dění. Mám ráda deskovky a kočky, studuji a věčně nestíhám. Jezdívala jsem hodně na tábory a vedla jsem dětský turistický kroužek. Často sportuji a čtu a je mi prostě dobře.

Proč na Prostor jedu?

Moc ráda jezdím na kurzy jako účastník, což se ale nestává tak často. Na jednom podobném samoorganizačním kurzu jsem už byla a bylo to naprosto úžasné. Chtěla bych zažít znovu něco tak krásného, mít možnost rozhodnout se, co budu dělat i nechat se řídit. Strávit nějakou dobu daleko od všeho a všech a neřešit nic jiného, než to, jak si co nejlépe užít.

O čem budou mé projekty?

Nejradši mám orvávačky a bojovky, tak plánuji přichystat něco, u čeho se všichni vyřádí a unaví.

Míra = Honza Burian

Míra = Honza BurianKdo jsem?

Nejsem, nejsem, nejsem, to zpívá jenom meluzína, ozvěna Velkého třesku.

Tvary, barvy, zvuky, doteky, chuti, vůně. Radost a bolest, Vzpomínky a představy. Záměry, cíle, plány, myšlenky, emoce. Občas moudrost a přijetí. Občas blbost, strach a vztek.

Učil jsem na VŠE. Dokončuji psychoterapeutický výcvik. Od loňska ale nemám stálou práci, tak jsem odjel na pár měsíců meditovat na Sri Lanku a nedávno jsem se vrátil.

Proč na Prostor jedu?

Tyhle letní chvíle bývají to nejsmysluplnější z celého roku. Prostě sebou plácnout do krajiny, očmuchat se s ostatními (ahoj Draku!) a společně tvořit. Co tvořit? To se nedá pojmenovat, to se musí prožít!

O čem budou mé projekty?

Já se teď snažím vybalancovat schopnost prosadit sám sebe a schopnost být laskavý k druhým. Takže mé téma je laskavé, ohleduplné sebeprosazení. Přivezu pár psychoterapeutických technik, které přeladím do volnějšího formátu Prostoru možností. A nejspíš vymyslím ještě nějakou úplnou blbárnu.

Dasha = Dagmar Chytková

Dasha = Dagmar ChytkováKdo jsem?

Holka, která má ráda mnoho věcí a ráda zkouší mnoho dalších věcí :) Miluji přírodu, zvířata i lidi. Nerada se nudím, proto pořád něco dělám. Momentálně pracuji v univerzitní knihovně a svoji práci mám ráda. Ráda vyrábím různé šperky, doplňky, dekorace a další maličkosti. Při výrobě se krásně relaxuje. Štěstí a energii mi dodává přítel, mé dvě kočky, zahrádka, pití čaje a četba zajímavých myšlenek. Nejvíce energie však nasávám přímo z matičky Země, které se snažím neškodit.

Proč na Prostor jedu?

Nálada, zkušenost, inspirace, zážitek - to jsou slova, která mě napadají, když se řekne Prostor možností. Na PM jedu právě z těchto důvodů: prožít různé nálady, získat další zkušenosti, inspirovat se pro cokoliv a hlavně si odvést mnoho zážitků.

O čem budou mé projekty?

Projekty, v kterých půjdete do sebe a určitě si je užijete. A doufám, že si z nich i něco odnesete.

Mira = Miroslav Makarov

Mira = Miroslav MakarovKdo jsem?

Akční sportovec.

Proč na Prostor jedu?

Rád experimentuji a zkouším nové věci – tohle je jedna z nich; seberozvoj mě zajímá (již dlouho), rád poznávám nové originální (předpokládám, že zcela normální lidé se nezúčastní :-)) lidi se společnými zájmy. Věděli jste, že nápis na Delfské věštírně „poznej sám sebe“ se dá překládat též jako „Překonej sám sebe“? ;-)

O čem budou mé projekty?

Asi něco z velmi osvědčených her (technik, procesů) (asi hlavně na spolupráci); něco fyzicky (a psychicky) hodně náročného taky zkusím prosadit; docela mě láká hrát si s naší temnou (tabu) stránkou a vynést ji na světlo, tak uvidíme, jak to uvítají ostatní (mluvit a projevit věci, jež v nás jsou, ale nechlubíme se jimi, to může být silné kafe).

Soptík = Vašek Uzel

Soptík = Vašek UzelKdo jsem?

Obyčejný člověk... neobyčejně šťastný. Milovník přírody a své divoženky; věčný student, souběžně pomáhající člověk. Pomáhající tvořit podmínky pro zdravý růst zdravého prostředí, zdravých lidí... Prostor pro to nalézám např. v bezpečném tvůrčím důstojném prostředí Lesní mateřské školy. Proto se i tomuto konceptu věnuji.

Proč na Prostor jedu?

Jsem zvědav. …hlavně na samoorganizaci.

O čem budou mé projekty?

O přemýšlení, tvoření, snad zastavení. Záleží, jak se vyspím.

Petr Goliáš

Petr GoliášKdo jsem?

Zdar! Jsem Petr Goliáš. Toho času šťastný v rámci možností smrtelníka. Jsem mozaika, skládka, dort od pejska a kočičky. Jsem stvoření a mohu tvořit a být utvářen. Mou dlouhodobou průvodkyní je kytara, sním o tom, že budu pravidelně cvičit hathajógu, piju čaje, vařím, rád hostím, čtu literaturu s přesahem, namísto politiky poslouchám rádio Vltava, pracuji ve Zdravém Restaurantu a mým snem je vařit na nějakém pěkném místě a hrát u toho na kytaru.

Proč na Prostor jedu?

Pro dobré lidské společenství v přírodě.

O čem budou mé projekty?

Chci uspořádat rytířský turnaj. Souboje by měly být jen jednou složkou a rytíři budou mít za úkol všelikerým jiným způsobem prokázat svou čest a um a naklonit si srdce svých dam.Též dámy se mohou do turnaje hlásit. Jednotlivé disciplíny mohou být kýmkoliv navrženy a předloženy všeobecné diskusi a následné tvorbě programu rytířského turnaje, který bude zakončen slavnostním hodokvasem.

Adam Jelšík

Adam JelšíkKdo jsem?

Osoba lidská. Vzhledem k věku (XVIII) a okolnostem neustále se měnící a editující sebe sama. Blumám. Rád se nechávám inspirovat ostatními lidmi. Baví mě komunikace – každý (a tím myslím opravdu každého) člověk má co nabídnout ostatním. Má svůj příběh, který může vyprávět. Já rád naslouchám. Potkávat zajímavé lidi je jeden z nejlepších způsobů jak obohatit sebe sama.

Co se týče mých zálib, mám rád cizí jazyky. Obzvláště španělštinu a angličtinu. Jsou jako nevyčerpatelná studna – je co se člověk dozví něco nového, hned přijde další (gramatika, sloveso, idioma…).

Proč na Prostor jedu?

Vše začalo minulý rok na prvním kurzu s Brontosaurem. Ohromilo mě to tam. Letos jsem se rozhodl že pojedu znova a nejlépe s někým, koho znám. Prostor mi vyhovoval (termínově i nápadem) ze všech akcí nejvíce a potkám tam lidi z loňska. A pak ten nápad samoorganizace – pravdu díce jsem na to opravdu zvědav. Těším se na to, co ostatní vymyslí.

O čem budou mé projekty?

Každý jsme jako otevřená kniha, do které píšeme svůj život. Tímto mottem bych se rád inspiroval, zatím víc neprozradím.

Markéta Mazlová

Markéta MazlováKdo jsem?

Člověk, co se rád zajímá o všelicos :-) …přes různé aktivity jsem se dostala až ke studiu eurytmie. Je to pro mě skvělá rovnováha, nacházím zde vše, co mi chybí na tom vysokoškolském vzdělávání (jsem na UK, studuju na pančelku)…a tak jsem vděčná, že v eurytmii můžu hojně tvořit, radovat se, poznávat sebe sama, utvářet Prostor, ve kterém se pohybujeme, objevovat souvislosti… Není tomu dlouho, co jsem začala být v neustálém úžasu nad tím, co všechno krásného na světě je. Jen si to každý den znovu a znovu uvědomit. A otevřít oči.

Proč na Prostor jedu?

Má to několik důvodů. Ten první, který to ve svém neštěstí šťastně zavinil, je na poslední chvíli odpískání plánů na prázdniny…měla jsem odjet na měsíc pryč, ale nakonec to neklaplo. A tak jsem začala přemýšlet, co udělám se vzniklým Prostorem možností…Rozhodla jsem se, že prázdniny letos nechci strávit pro mě tradičním (letním intenzivním) brigádničením. Chci poznávat, tvořit, setkávat se…a prostě jen být. Dopřát si tohle všechno. No… a protože jsem milovala tábory, na kterých jsem strávila část dětství, tohle mi vnuklo myšlenku, že bych mohla ten krásný čas strávený kdysi u nás na Vysočině v krásné přírodě zpřítomnit jinde, jinak a s jinými lidmi :-)

O čem budou mé projekty?

O spolupráci, blbnutí, radosti? Nevím. Ale ráda bych se s dalšími podělila o některé hry, co jsem měla na táborech ráda. A třeba taky ne. To se uvidí…

Yanta = Lenka Kosohorská

Yanta = Lenka KosohorskáKdo jsem?

Jančící žena, sama sebe často těžko uchopující. Neřízená střela prý… Toho času paní učitelka výtvarného oboru ZUŠ na prázdninách.

V době studií jsem se hledala na dvou uměleckých vysokých školách FaVU a JAMU v Brně. Smysluplnost umění v mém podání se ve mně nezakořenila, a tak hledám jiné cesty jak se odvděčit světu, světlu, Bohu za dar života. Třeba jako pedagog opravdu obstojím, třeba budu nakonec zase malovat.

Proč na Prostor jedu?

Protože chci zjistit, zda jsem takovému způsobu práce se sebou a s ostatními způsobilá. Letos jsem si vyzkoušela spoluorganizovat kurz PŠL Triboluminiscence. Došlo mi jaká je to dřina. Došlo mi, že chci pokračovat a nejlépe s lidmi, kterých si velmi vážím a cením. Což jsou všichni mně známí členové teamu.

O čem budou mé projekty?

O pozorování krajiny a přenášení jejího výřezu štětcem na plátno, o vnímání světla a stínu a jejich modelaci světa na papíře…o tanci v pěti životních rytmech – totální inspirace od Gabrielle Roth.