Shaman.cz | Ochutnávání a podávání vína

↓ přeskočit obsah ↓ k vyhledávání

Aktualizováno 4. listopadu 2005, 13.53 hod.

Víno je zdravé, především víno červené. Jak známo, víno obsahuje alkohol. Jedna sklenička vína denně (ale opravdu jen jedna, větší množství už škodí játrům) a vaše cévy nepoznají, co je cholesterol. Víno taky obsahuje spoustu vitaminu C. Ten je nutný pro správnou činnost imunitního systému. A je to tekutina, ve které nejsou žádné chemikálie (narozdíl od syntetických šťáv, limonád apod.)

Můj první sen o víně Navíc víno obsahuje antioxidanty, které vychytávají v těle volné radikály. Ty se podílí na vzniku rakoviny. Aby toho nebylo málo, víno má vysoký obsah bioaktivních látek (stejně jako některé odrůdy chmele). Jejich účinky jsou teď zkoumány, ale je jisté, že pomáhají zvyšovat obranyschopnost organismu, snižovat následky stresu a celkově působí kladně na zdraví.

Slyšeli jste už o tzv. francouzském paradoxu? Francouzi, ač nežijí nijak aktivním sportovním životem a jedí občas i poměrně nezdravá jídla, se dožívají mnohem vyššího věku, než jiné národy. To bývá přičítáno právě vínu.

Dalším pozitivem vína je kladný vliv na psychiku člověka. Když si tak sednete s přáteli k lahvi dobrého Burgunského, tomu se nic nevyrovná.

Ochutnávání vína

Ochutnávání vína spočívá v krátkodobém soustředění na sklenku vína a srovnání jeho charakteristiky s víny, která jsme již ochutnali. Činí se tak pohledem, očicháním a konečně upitím.

Pohled

Vždy víno prohlédněte proti světlu. Ať je jakéhokoliv druhu či stáří, mělo by být čiré a jasné. Jakýkoliv zákal, pokud nejde o rozvíření usazenin v červeném víně – je závadou. Barva vína a její sytost prozrazuje stáří, zatímco způsob, jakým víno stéká po sklenici, odhaluje jeho plnost.

Očichání vína

Zakružte vínem ve sklenici, pořádně nasajte jeho vůni a soustřeďte se na ni. Je lehká nebo pronikavá? Čerstvá a čistá, nebo zatuchlá, nebo octová? Cítíte ovoce, koření, květiny nebo zeleninu? Zařaďte si tu vůni do paměti a budete překvapeni, jak rychle dokážete určit víno, aniž jste si přečetli vinětu.

Upití vína

První doušek vychutnávejte zvolna, aby víno odhalilo všechny vrstvy chuti, které má. Doušek chvíli válejte po jazyku a zjistěte slanost, sladkost, kyselost a hořkost. K druhému doušku nasajte mezi zuby vzduch, aby se s vínem smísil. To společně se zahřátím vína v ústech vyjeví chutě, kterých byste si jinak nevšimli. Poté se soustřeďte na chuť, kterou víno zanechá. Jedním z největších rozdílů mezi dobrým a obyčejným vínem je kvalita trvanlivost finální chuti.

Sklenice na víno

Podle odborníků by správná sklenice na červené víno měla vypadat takto: měla by být z čirého skla a měla by být tak velká, aby pojala dostatečné množství vína, když se naplní z poloviny až ze dvou třetin. Obvod na jejím okraji by měl být menší než v kalichu a sklenice sama by měla být vyšší než širší.

Můj druhý sen o víně Já nejraději piji víno ze sklenice, již zhotovil jeden šikovný sklář ručně podle sklenice z doby Rudolfa II. Naprosto neodpovídá výše popsané sklence, neboť má zabarvení dozelena, ve skle jsou bublinky a zrnka písku a celá je trošku asymetrická. Naspodu nožky lze nahmatat místo, kde ji sklář odlomil od píšťaly. Když ji mám v ruce, cítím obrovskou úctu k jeho zručnosti a umění. A piji-li z ní víno, jako bych se vracel o několik století zpátky.

Slévání vína

Slitím vína do karafy a necháním je dýchat dosáhneme dvou účinků. V případě starších červených vín docílíme oddělení vína od usazenin na dně láhve a u mladších červených vín i u vín bílých dosáhneme jejich otevření a změkčení, pokud je ovšem do karafy sléváme po skle. Mladá vína můžeme slévat dvě nebo tři hodiny před podáním, ale starší vína sléváme co nejpozději, neboť vystavení vzduch v karafě po desetiletích strávených v lahvi může být pro zralé víno vyčerpávající.

Teploty vína při podávání

Příliš teplé červené víno je jako polévka a sotva nám vyjeví nějakou chuť. Vhodná teplota je 11 – 15 °C pro mladá lehká červená vína a 15 – 18 °C pro starší červené. Lehká bílá a růžová vína vyžadují teplotu 6 – 10 °C a bohatší bílá vína 11 – 13 °C.

Co dodat?

O víně by se toho dalo napsat mnoho. O vinných sklepech, o jednotlivých druzích, které jsem již ochutnal a ještě mnohem víc o těch, která ještě neznám, o vínech k jídlům, o skladování… Mimochodem, víte, že víno v lahvi nesmí během zrání nikdy stát? Vždy musí ležet na boku, aby vzduch mohl korkem pronikat k tekutině.

Pokud jste však dočetli až sem, víte to hlavní a místo dalšího čtení si raději otevřte láhev – tak se stejně o víně dovíte nejvíc.

Související

Zaujal vás článek? Najděte si další v kapitole Rozličné.

↑ na začátek stránky

Autor:  Shaman - Kniha návštěv - Podpořte
Server:  Mapa - Návod - Webdesign -

↑ na začátek stránky



Obsah této stránky je přístupný na většině zobrazovacích zařízení. Jen některá však dokáží zobrazit stránku s pokročilým formátováním (CSS). Pokud čtete tuto zprávu, váš prohlížeč mezi ně nepatří (doporučuji upgrade) nebo používáte některé z alternativních zařízení. Pak možná přivítáte systém klávesových zkratek.